Buurzame stroom

WISEGRID = VERBRUIK AFSTEMMEN OP PRODUCTIE

Een slimme wijk

Het Europese testproject WiseGRID maakt van Sint-Amandsberg Dampoort een slimme energiewijk. Dit wil zeggen dat de productie van elektriciteit er zoveel mogelijk wordt afgestemd op het verbruik.  WiseGRID ontwikkelt een set van oplossingen en technologieën om het lokale elektriciteitsnet slimmer, stabieler en veiliger te maken, met inspraak van de consumenten. Samen met verschillende partners werkt Buurzame Stroom mee met WiseGRID, om zo hernieuwbare energie zoveel mogelijk te integreren in ons dagelijks leven. 

Bewoners uit de Buurzame Stroom zone die willen meebouwen aan de slimme energiewijk kunnen - dankzij de Europese subsidies van WiseGRID en LIFE BE-REEL - een zogenaamde ‘slimme meter’ krijgen. Die meter geeft je een overzicht van je elektriciteitsverbruik en van de elektrciteitsproductie van je zonnepanelen.

Met speciale WiseGRID applicaties gaan we vervolgens experimenteren. Hoe kunnen we gedrag sturen waardoor het verbruik zal dalen? En hoe slagen we erin meer te verbruiken op het moment dat de zon schijnt?

Een slimme meter

Partago

Partago is een coöperatie die gedeelde elektrisch auto’s beheert. Via het Wise-GRID-project onderzoeken ze hoe ze de gedeelde elektrische wagens op hernieuwbare energie kunnen laten rijden. Ze willen het moment van ‘opladen’ zoveel mogelijk afstemmen op de uren zonneschijn, want dan produceren alle zonnepanelen in buurt voldoende stroom.

 

Iedereen die in de zone van Buurzame Stroom woont of er een gebouw bezit, huurt of verhuurt kan meewerken aan de slimme energiewijk. Als je je al aangemeld hebt voor een installatie van zonnepanelen via Buurzame Stroom, dan gaat dit automatisch. Vroeger al zonnepanelen geplaatst? Of misschien wil je geen zonnepanelen? Toch kan je hieraan deelnemen. Schrijf je in het aanmeldingsformulier.

Voor wie?

De app

Binnenkort vind je hier op de link naar de app van WiseGRID. Het gebruik hiervan is enkel mogelijk voor deelnemers binnen dit project.